Uncategorized

Какво се случва с въздушния транспорт в света?

Posted On април 15, 2020 at 3:22 pm by / Коментарите са изключени за Какво се случва с въздушния транспорт в света?

15.04.2020

Анализ: Какво се случва с въздушния транспорт в света?

Ситуацията във въздушния транспорт е противоречива, като в някои страни пазарите на въдушни превози са почти спрели, докато в други региони се възстановяват и процъфтяват.



На въпроса какво е състоянието и перспективите за развитие на този транспортен бранш, се опитва да отговори Томас Калън, старши анализатор в Ti.

Авиокомпаниите отбелязват, че не са в състояние да предвидят напълно степента на въздействие на вируса върху печалбите и операциите си. IATA изчисли, че приходите от пътници в индустрията за тази година могат да паднат с 252 млрд. долара, което е с 44% по-малко в сравнение с 2019 г. Това е при условие, че сериозните ограничения за пътуване продължат 3 месеца и бъдат последвани от постепенно икономическо възстановяване след това. Малко вероятно е пътуването да се върне към нормалното, докато заплахата от вируса не бъде намалена съществено и границите по целия свят не се отворят отново.

Комбинацията от нестабилност на пазара и удължения период на възстановяване може да доведе до това, че товародателите да потърсят алтернативна форма на транспорт и да бъдат „изгубени” за пазара на товарни въздушни превози.

Ситуацията в Азия е може би най-сложна.

Китай

Ситуацията е различна в различните региони, но като цяло Китай се възстановява бързо след 16 март. Летищата в Северен Китай работят по-малко, обаче, обемът на пропускателната способност за товари беше ограничен поради спирането на международните пътнически превози. (Голяма част от въздушното карго се превозва с пътническите самолети.) В същото време, вътрешният трафик се възстанови много по-бързо, но базата е ниска. Наземният транспорт, обслужващ летищата, остава проблематичен с недостиг на капацитет и шофьори, тъй като много работници още не са се върнали от провинцията в големите градове.



Централен Китай беше лошо засегнат, тъй като целият въздушен трафик от провинция Хубей – както пътнически, така и карго, беше спрян, заради карантината. Регионите, близки до Хубей, също страдат от известни затруднения при превоза извън големите градове.

Възстановяването в Южен Китай беше неравномерно, особено около Шенжен. Ситуацията в Хонконг е различна от Китай – там има наложени строги карантинни мерки, които ще се удължат. Въпреки че те не са насочени към превоза на товари, определено оказват влияние върху тях. При тази ситуация авиопревозвачът Cathay Pacific е започнал адаптирането на предишните пътнически самолети за специални товарни операции.

Южна Азия

Индия също наложи ограничения на международните полети, но това стана по-късно, отколкото в други страни в региона. След налагане на карантинните мерки от 23 март, пътническите полети са намалели с почти 90%. Естествено, това се е отразило веднага и на товарното карго.



Останалата част от Азия

Налагането на карантинни бариери в Южна Корея, Япония и Сингапур оказа влияние, доста по-различно от това в Китай, тъй като сухопътният транспорт до летищата е много по-малко нарушен. Аеропортовете, повече или по-малко, са работили нормално, като основната проблемна област е била рязкото намаляване на пътническия транспорт.

Пазарът на чартъри изглежда се е задържал по редица маршрути, особено в Южна Корея и Япония.
Кризата вече е усетена и в Северна Азия, а в Югоизточна Азия все още се наблюдава влошаване, като полетите, различни от тези от и до Сингапур, намаляват.

Има увеличение на превоза на товари със самолет по редица ключови маршрути. В момента техните нива леко спадат след като през първата половина на март стигнаха своя връх.

Европа

Европейският пазар на въздушен транспорт беше засегнат особено силно, тъй като континентът се превърна в епицентър на огнището на COVID-19. Въздушният транспорт се сви до минимално ниво на товарен превоз и някои чартъри. Много държави в Европа наложиха различни видове забрани за свободно влизане на граждани на други страни. Това спря огромна част от полетите в европейската мрежата за въздушен транспорт.

Основните летища в Европа отчитат много мрачни данни за въздушното движение. Например, летище Франкфурт отчете спад с 25% в обема на обработените товари и 95% спад в пътническия трафик. Това значително намали капацитета за превоз на товари.

Една от най-големите европейски авиокомпании, Ryanair, е намалила своите операции само до пътуване в рамките на Британските острови. Трансатлантическите операции са фокусирани върху преобразуването на пътническите полети в товарни, успехът на тази дейност засега е неясен. Със сигурност маркетинговата дейност е интензивна.



Сухопътният транспорт към аеропортите и летищните операции функционират разумно, въпреки че имаше известни задръстванията в резултат на ограниченията по границите, които вече отшумяват.

Обемът на превозените товари със самолет е достигнал много високи нива – с 50% повече от нормалните. Дейността по товарното карго е интензивна, въпреки препятствията пред нея. Тъй като обаче компаниите почти не могат да ползват пътническите самолети за превоз на товари, те не могат да отговорят на търсенето на въздушно карго. Забраната за приемане на полети от Китай удари и вноса на някои продукти от Африка. Някои самолети по това направление минаваха от там и съответно поемаха част от товарите на този континент за европейските пазари. Сега изниква необходимост те да бъдат доставени със сухопътен транспорт, който трудно се организира в тази част на света.

Северна Америка

Ситуацията тук е подобна, но не толкова тежка, колкото в Европа. Ограниченията за пътници от Европа, Китай и ефективното желание на гражданите на тези страни да се върнат у тях имаха очевидни последици.

Трансатлантическите търговски полети са по-слабо засегнати, поради наличието на мнжого специализирани товарни самолети. Цените за въздушното карго са се увеличили, но не толкова, колкото по други маршрути. Смята се, че непропорционалното присъствие на UPS и FedEx ще се отрази на пазара.



Секторът на вътрешниет полети в САЩ е по-малко засегнат, въпреки че полетите спаднаха наполовина. Карантинните мерки на държавно ниво оказаха влияние и върху някои летищни операции.
Полетите на Канада и Мексико също са силно засегнати, въпреки че въздушния трафик на товари и тук се увеличава. Цената на превоза нараства по-малко екстремно, отколкото на други континенти.

Близкия и средния Изток

Този регион е силно засегнат от карантинните ограничения. Както международните, така и междурегионалните полети са намалели с 90%. Почти всички пазари разрешават трафика на товари, като предлагането по някои маршрути се е увеличило. Основните маршрути извън ОАЕ са пострадали силно и намаляват капацитета си за превоз на товари.

Източник Списание Логистика 3 2020